Logo

 

 

KETERANGAN LOGO

 

1.

  Tiga teras yang membina huruf JKT bermaksud tiga peringkat pentadbiran kerajaan iaitu persekutuan, negeri dan kerajaan tempatan. Ketiga-tiga teras tersebut berganding antara satu sama lain menggambarkan hubungkait yang rapat antara peringkat pentadbiran berkenaan.
     
2.   Bentuk parabola di atas (merah) dan di bawah (biru) melambangkan teknologi dari aspek komunikasi tanpa sempadan. Kedua-dua parabola tersebut menggambarkan perhubungan pelbagai hala antara semua peringkat pentadbiran.
     
3.   Warna biru melambangkan keteguhan kesatuan organisasi berpaksikan rangkaian perhubungan dalaman dan luaran bagi merealisasikan sistem penyampaian kerajaan.
     
4.   Warna kuning melambangkan kedaulatan dari aspek perundangan yang menjadi kunci kepada asas pentadbiran sejajar dengan  fungsi JKT yang menjurus kepada keseragaman dasar, undang-undang dan perlaksanaan proses dan prosedur.
     
5.   Warna merah melambangkan keberanian dan kecekalan organisasi dalam mengharung arus globalisasi.

   •  
  • Print
  • Email this page

::Hakcipta©2014 Jabatan Kerajaan Tempatan (JKT KPKT)::
Aras 25-29, 
No.51, Persiaran Perdana Presint 4,
62100 Putrajaya Malaysia
Tel: 03-8000 8000     Faks: 03-8891 3090
E-mel: jkt[at]kpkt[dot]gov[dot]my (webmaster sahaja)
Untuk e-melkan aduan sila klik di sini.

Paparan terbaik: IE9 / Firefox / Google Chrome resolusi melebihi 1024x768px
Penafian: Jabatan Kerajaan Tempatan tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari portal ini.
Total count : 488795 Tarikh Kemaskini : 23-10-2017